Éles tárgyakkal való vágással szembeni ellenállás meghatározása

Az EUREKA_16-2016-0017 ProTexSafe pályázat keretén belül olyan új, késvágás elleni védelmet vizsgáló készülék üzembehelyezésre került sor, amely alkalmas a pályázat célkitűzéseinek megfelelő anyagszerkezetek fizikai tulajdonságaival kapcsolatos vizsgálatokra.

A berendezés kialakítása minden tekintetben megfelel az MSZ EN ISO 13997:2000 számú szabvány követelményeinek, elektronikusan vezérelt és működtetett. A vizsgálattal meghatározható a késvágással szembeni ellenállás értéke, azaz azon terhelő erő, amely 20 mm-t meg nem haladó pengevágási hosszon belül átvágja a vizsgálati mintát, állandó sebesség és szabványos vágókés alkalmazása mellett. A mérési eredmények rögzítése és kiértékelése számítógépen történik. A kapott terhelő erő határozza meg, hogy a termék (pl. egyéni védőeszköz) melyik védelmi osztályba sorolható.

A berendezés megépítéséhez iránymutatóként az EN ISO 13997:1999 számú szabvány szolgált, mely előírja többek között a vizsgáló berendezésre vonatkozó követelményeket is.

A műszert a gyártó az elvárt követelményekhez adaptálta, amely jelentős mértékű fejlesztést jelentett, ezáltal komplex mérési módszerek elvégzésére ad lehetőséget. A készülék a magas kockázatú mechanikai veszélyforrásokkal rendelkező munkakörnyezetben alkalmazható, nagy védelmi képességű kesztyűk teljesítményének meghatározására is alkalmas. Jelenleg a szoftver finomhangolása történik, valamint az első próbavágásokra is sor került tesztüzemben.

magyar
Dátum: 
május 24